top of page

Betaalbaar veganisme, zonder geitenwollensokken gedoe


Als ik een lijstje moest maken van alle vooroordelen over het veganisme die ik in de afgelopen jaren heb gehoord stond ´veganisme is duur´ zeker in de top 3. Ik weet nooit zo goed wat ik daarop moet zeggen, want in zekere zin is het waar. Ben jij gewend om de goedkoopste roomkaas te kopen, dan is ´€1,99 voor een kuipje Oatly spread een stuk duurder. Aan de kant van de veganisten hoor ik dan vaak iets in de trant van: ‘je kan het zo duur maken als je zelf wilt, linzen kosten minder dan vlees’. Maar goed, respect voor ieders keuze (en ik ben dol op linzensoep) maar van de gedachte alleen nog maar aardappelen, peulvruchten en groenten te eten word ik best verdrietig. Niet zo verdrietig dat ik liever vlees zou eten, maar toch.

Ik wil niet dat veganisme voelt als een opoffering, ik wil niet dat het minder gezond, minder lekker of duurder is. Maar het mooie is, lieve dames en heren, dat hoeft ook niet. Ik ga hieronder enkele tips geven waardoor je zekerweten geld gaat besparen op je (vegan)boodschappen.

Vaak lees je: ga niet met honger boodschappen doen, maak een weekmenu, kijk naar de aanbiedingen, ect. Leuk, maar ik denk dat iedereen die een beetje wilt besparen die tips wel is tegengekomen. Als jullie het niet erg vinden ga ik dus iets specifiekere tips geven.


1. Zorg dat je op de hoogte bent van de aanbiedingen

Hoe doe je dit zonder te verdrinken in alle foldertjes? Simpel: download een app (bijvoorbeeld Spotta) en sla alle supermarkten die je in de buurt hebt op als favoriet. Wil je toch liever echte foldertjes in je handen hebben? Kies dan via kiesjefolders.nl welke folders je wilt ontvangen. Beter voor het milieu en beter voor je relatie (‘Hebe, mag ik deze dan EINDELIJK wel weggooien!?).


2. Herken goede aanbiedingen

Maar wat zijn dan goede aanbiedingen? Dat is heel persoonlijk. Ik heb voor mezelf de regel: als ik het verschil niet merk ga ik voor huismerk, is het huismerk in de aanbieding, dan sla ik in. Vaak is het echter ook zo dat een A-merk in de aanbieding goedkoper is dan het huismerk. Let daarop! Je merkt vanzelf dat je een beetje gaat herkennen wat goeie aanbiedingen zijn. Ik haal veel inspiratie uit de site ‘pepper.com’, zo ééns in de zoveel tijd worden er super goeie tips gegeven. Soms kan je door op een slimme manier inkopen doen zelfs gratis dingen meekrijgen. Zo heb ik al een schoonmaakpakket van 25 euro en een jaarvoorraad tandpasta en scheerschuim in huis waar ik geen euro voor heb moeten betalen. Sterker nog, bij elke 3 tubes tandpasta kreeg ik zelfs ruim een euro op toe!


3. Scoupy werkt soms beter dan je denkt

Scoupy is een app waar meer mensen van gehoord zullen hebben, je krijgt eens in de zoveel tijd de kans om met (volledige) cashback producten uit te proberen. Het is niet elke week raak en er zitten veel producten bij die niet vegan zijn, maar soms is het gewoon pure kassa! Zo hadden zowel ik als mijn vriend een 100% cashbak-aanbod voor vegan tomatensoep. Je kreeg het hele aankoopbedrag terug voor 1 product per persoon. Dan kan je denken: ‘lekker, 2 gratis zakken soep’, maar het werd nog veel mooier. De cashbackactie was inclusief andere kortingen, en mocht nou net de Plus waar wij praktisch boven wonen al een 1+1 gratis actie hebben lopen. Uiteindelijk kregen we dus 4 gratis zakken soep, ennuuuh, een paar weken later kregen we precies dezelfde actie opnieuw!


4. 35% korting bovenop bonuskorting

Bij de Albert Heijn is het zo dat producten met een 35% sticker korting krijgen bovenop eventuele bonus. De 35% korting sticker is één van de manieren waarop AH voedselverspilling tegengaat. De spullen die zo’n sticker hebben zouden eerder weggegooid worden. Dubbel korting dus en je kan eten van de vuilnisbak redden.


5. Lang leve de Appie en hun bonussysteem!

Sinds kort hebben ze de bonusbox, je mag dan elke week zelf 5 aanbiedingen kiezen. Super slim! Zo koos ik van de week voor €0.22 korting op de sojamelk die ik altijd in mijn koffie drink. Lijkt niet heel spectaculair, maar als ik een hoeveelheid meeneem die past binnen mijn gebruik en de houdbaarheidsdatum van de melk, dan kan ik zo 12 euro in het jaar besparen. Ik weet het, ik weet het, het klinkt super suf. Het ding is dat ik ook €0.50 korting per kuipje Oatly kreeg, waarvan ik er per week van twee eet. Één van mijn favoriete wijnen mocht ik ook met 1.30 korting meenemen. Op jaarbasis zou dat me €131.04 schelen, voor maar 3 producten. Kijk, daar kan je al veel zinnigere dingen mee doen. Ik bespaar hier dus niet door minder te consumeren, een goedkoper merk te kiezen, of alleen iets te eten wanneer het in de aanbieding is maar puur door het op het juiste moment te kopen.


6. Let goed op houdbaarheidsdatum!

Hiermee bedoel ik niet dat je iets niet meer kan eten daarna, maar wel dat je flink verrast kan worden als het gaat om een vegan producten. Neem nou die Oatly spread, Wouter en ik zijn er dol op, we kopen elke week 2 kuipjes die ook altijd helemaal leeg gaan. Ik keek eens goed naar de houdbaarheidsdatum en zag dat deze vegan roomkaas ruim 7 weken (!) houdbaar is. Ik nam dus voor 7 weken roomkaas mee met korting!


7. Digitale koopzegels

Kom je vaak in dezelfde supermarkt en verkopen ze koopzegels? Meenemen! Als je het vergelijkt met wat je op je spaarrekening krijgt, dan is het altijd de moeite waard. Geen zin in het gelik en geplak? Bij Albert Heijn (ja hoor, zijn we weer) heb je nu de mogelijkheid om je zegeltjes digitaal te sparen in de app, super handig! Je raakt niks kwijt en het is een stuk hygiënischer ;).


8. Goedkope slakkenpost

Om af te sluiten heb ik weer een leuke site voor jullie: postzegelsmetkorting.nl. Ik koop hier al jaren mijn postzegels, voor kaarten, brieven en zelfs pakketjes! Ik ben even aan het rekenen gegaan en kwam erachter dat de decemberzegels niet goedkoper zijn. Maar voor gewone zegels bespaar je zo€ 0.90 per velletje. Zoals ik hierboven over de sojamelk al zei, als je dit met meerdere dingen doet tikt dat aan. Je krijgt €0.90 korting en je krijgt de zegeltjes gratis zo op je deurmat. Overigens mag je ook verzoekjes doen, ik vraag altijd om veel verschillende zegels zodat ik de zegels kan matchen bij mijn briefpapier.

Ik kan nog uren doortikken, want ik heb nog veel meer tips. Wellicht dat ik andere blogpost ga schrijven met verdere uitleg en tips over mijn persoonlijke manier van boodschappen doen. Ik hoop in ieder geval dat jullie er iets aan gehad hebben.


Heel veel liefs en tot volgende week!

bottom of page