top of page

Bordspelletjes voor date night, after dinner dips en feestjesWouter en ik hebben even in quarantaine gezeten, niet omdat we ziek waren maar uit voorzorg. Hoewel ik sowieso niet vies ben van een bordspelletje hebben die paar dagen, maar ook dit hele jaar, ervoor gezorgd dat ik er al heel wat spelletjes heb kunnen uitproberen. Tijd om een paar tips te geven dus!

Ik kan een simpel lijstje opschrijven met leuke spelletjes, maar het lijkt me veel praktischer en leuker om je te vertellen in welke situatie en met welk gezelschap ze het leukste zijn om te spelen. Sommige spellen zijn zó leuk dat ze vaker voorkomen!Na een etentje

Denk je in: je hebt net heerlijk een driegangenmenu achter de kiezen en je geniet van de gezelligheid en het warme kopje thee in je hand. Thuis zou je nu op de bank gaan zitten om een beetje te dutten, maar het is nog veel te vroeg en te gezellig om naar huis te gaan. Je wilt een beetje vermaak.

Je zoekt: Een spel dat met ongeveer 4 tot 6 personen te spelen is, een beetje inhoud heeft maar niet te ingewikkeld of te langdradig is. Je wilt ondertussen nog lekker kunnen praten en een beetje kunnen lachen.


Machiavelli

Door middel van het aannemen van verschillende personages per spel probeer je als eerste je stad vol te bouwen. Dit doe je door de juiste kaarten te combineren en zoveel mogelijk goud te verzamelen. Andere personages kunnen je echter hinderen door je bijvoorbeeld te vermoorden of te bestelen. Als je de deluxe versie op de kop kan tikken zou ik het zeker aanraden die aan te schaffen, zo blijft het spel uitdagend en verrassend. Machiavelli deluxe is voor twee tot acht personen.


Cluedo Harry Potter

Je hoeft geen fan te zijn van Harry Potter om dit spel te kunnen waarderen. Het lijkt op de originele Cluedo, maar er zitten leuke toevoegingen bij die het spel veel spannender en grappiger maken. Zo zijn er mogelijkheden om van de ene kant van het bord naar de andere kant van het bord te gaan in één beurt en kan je vast komen te zitten in een kamer als de deuren op slot gaan. Het leuke aan dit spel vind ik dat de meeste mensen het origineel kennen waardoor je snel kan beginnen met spelen, maar dat het toch een paar leuke aanpassingen heeft. Cluedo Harry Potter is voor drie tot vijf spelers.


Pandemic

Tja, zo op het eerste gezicht een spel dat heel passend is voor 2020. Toch is dat niet de reden waarom ik het iedereen aan zou raden te spelen. Wat begon als een cadeau voor een vriendin om met zwarte humor haar vijfentwintigjarig bestaan nog een beetje positief te laten beginnen eindigde in een serieuze liefde voor coöperatieve spellen. In dit spel ben je één team dat de strijd aangaat tegen de virussen die de ondergang van de mensheid kan betekenen. Omdat iedereen een ander personage met bijbehorende krachten speelt kun je door samen slim die krachten in te zetten de wereld redden van de ondergang. Pandemic is voor twee tot vier personen.


Mysterium

De doos alleen ziet er al uit als een prachtig verhaal, maar het spel is ook heel leuk! Het hele spel lang is er één iemand de geest die een boodschap probeert door te geven aan de rest van de spelers. Dit doet de geest door bepaalde afbeeldingen te laten zien die de andere spelers moeten interpreteren. Als je elkaar een beetje kent is het spel extra leuk omdat je elkaars hints waarschijnlijk beter snapt. Ook dit is in zekere vorm een coöperatief spel, je overlegt en helpt elkaar verder, maar je hebt wel de kans om je eigen keuzes te maken. Mysterium is voor twee tot zeven spelers.Op een feestje

Ik heb het hier over feestjes die je (hopelijk) dit jaar niet teveel gehad hebt. Veel alcohol, harde muziek, lekker met z’n allen op de bank terwijl je half meezingend met de muziek, half uit het glas van de buurman drinkend een spelletje speelt. Dit moeten spelletjes zijn die praktisch geen uitleg nodig hebben zodat je meteen kan beginnen, die niet te lang duren en vooral heel grappig zijn.


Exploding kittens

Het spel is een beetje absurd, maar super grappig. Mij doet het een beetje denken aan een combinatie van Uno en pesten. Het doel is om geen exploding kitten van de stapel te trekken en daarmee zolang mogelijk te overleven. Door elkaar te pesten en te ontwijken kan je ervoor zorgen dat de kans dat iemand anders de exploding kitten trekt groter wordt. Het basis spel vind ik best vermakelijk, maar niet geweldig. Het basisspel met de uitbreiding ‘imploding kittens’ is dan wel weer geweldig. Door er andere kaarten en nieuwe regels aan toe te voegen is het spel uitdagender geworden. Heb je wel eens een kat gezien die zijn hechtingen niet mag open likken? Je weet wel, met zo’n lampenkap om zijn nek. Bij de uitbreiding zit er een versie van die kap bij voor mensen, die je op moet zetten als je niet meer weet wie er aan de beurt is. Dit zorgt ervoor dat mensen beter opletten en het spel beter verloopt, maar eigenlijk hoop je natuurlijk dat iemand het vergeet en dat je daar dan veel foto’s van kan maken. In deze tijden niet bepaald corona-proof, maar voor later wel weer leuk. Het basis spel is voor vijf personen, met de uitbreiding is het geschikt voor zes personen.


Cards against humanity

Ik denk dat ik niemand meer uit hoef te leggen waar dit spel over gaat, toch zal ik een kleine opfrisser geven. Het doel is om de meest schandalig politiek incorrecte zinnen te vormen met de kaarten die je in je hand hebt en daarmee punten te scoren. Degene met de meeste punten wint, zo simpel is het. Het is heel makkelijk om dit spel er snel bij te pakken en je kan er eigenlijk mee stoppen wanneer je wilt. Het is aan te raden het alleen te spelen met mensen tegen wie je een beetje grof kan zijn, ik zou dit dus nooit met mijn ouders spelen. Cards against humanity is voor vier tot twintig personen.Op date night

Date night! Je hebt net lekker gekeken, misschien al een film gezien en je komt thuis met het idee dat je nog iets wilt doen. Je wilt niet weer die tv aan, want je wilt ook nog een beetje met elkaar praten. Misschien ben je al jaren samen en vind je het fijn om weer even wat tijd voor elkaar vrij te maken, of misschien ken je elkaar net en vind je het leuk om elkaar wat beter te leren kennen. Wat het ook is, rede genoeg voor een spelletje als je het mij vraagt. Wat heeft zo’n avond nodig? Je hebt wel wat tijd om de regels door te lezen of een youtube filmpje over het spel te kijken, het mag ook best even duren, want je hebt juist tijd voor elkaar vrijgemaakt. Het spel moet alleen niet té competitief zijn, je mag elkaar best een beetje uitdagen, maar het moet vooral vermakelijk en gezellig zijn.


Regenwormen

Wouter en ik spelen graag regenwormen samen. Voor mij heeft het de perfecte mix van strategie en geluk, wat er eigenlijk voor zorgt dat de ene speler nooit veel beter is dan de ander. Als je de hele avond aan het verliezen bent zullen sommige mensen daar niet vrolijker van worden, maar met regenwormen is de kans groot dat jullie elkaar netjes afwisselen. Het doel van het spel is om met dobbelstenen bepaalde combinaties te gooien en daarmee regenwormen te winnen. Je moet echter een beetje voorspellen wat je denkt te gooien waardoor je het jezelf nog heel moeilijk kan maken. Je moet overigens wel een beetje kunnen hoofdrekenen, als je daar moeite mee hebt wil je dat misschien niet op de eerste date doen, maar het is wel de allerleukste manier om ermee te oefenen. Regenwormen is voor twee tot zeven spelers.


Pandemic

Tja, deze noemde ik hierboven ook al eens natuurlijk, maar het is dan ook een heel leuk spel. Samen de wereld redden? Klinkt als een goed plan, nietwaar?Ik heb nog veel meer ideeën maar als ik die allemaal nu ga beschrijven wordt het een hele lange blogpost. Ik zal snel terugkomen met mijn tips voor spelletjes om bijvoorbeeld alleen te spelen, of met kerst met familie, ect.


Voor nu wil ik iedereen in ieder geval bedanken voor het lezen en een hele fijne sinterklaas wensen.Heel veel liefs en tot volgende week!


bottom of page