top of page

DIY lampenkap met vogeltjesToen Wouter en ik gingen samenwonen hadden we eigenlijk allebei al een heel huis aan spullen, maar beide in een andere stijl. Hij had prachtige donkere meubelen met veel hout en zwart en ik, tja… Bij mij was alles net wat lichter, meer roze, en wat meer pastel. We hebben uiteindelijk gigantische geboft dat die stijlen makkelijker te combineren waren dan we dachten. Zo hebben we een prachtig tv meubel van donker hout en zwart staal, maar staat daarnaast een witte boekenkast met goudkleurige boekensteunen waarin al mijn bontgekleurde boeken staan te pralen op kleur. Toch blijven er dingen die ik ge-wel-dig vind waar Wouter niet mega dolenthousiast van wordt.


Ik zag een jaar geleden een lampenkap waar mijn mond van openviel. Een grote gouden kooi met bontgekleurde vogeltjes op de randjes. Mijn mond viel niet alleen open van hoe mooi hij was en hoe compleet mijn leven zou zijn met dat ding, maar ook van de prijs… Honderden euro´s voor een lampenkap, geen idee of ik dat ooit betaalbaar ga vinden, maar in deze levensfase is dat niet haalbaar. Bovendien koop ik als het maar even kan het liefst tweedehands spullen met het oog op duurzaamheid, en vroeg ik me af of de vogeltjes die zo schattig op het randje van de kap zaten niet de veertjes droegen van echte schattige vogeltjes die ze veel beter konden gebruiken. Kortom, die kap ging het niet worden.

Toen ik een paar weken terug aan het brainstormen was over content voor op mijn blog schoot het me te binnen: ik kan prima een tweedehands kap pimpen en zelf diervriendelijke vogeltjes erop plakken! Wouter keek met me mee naar de foto’s en was niet bepaald razend enthousiast, maar omdat het een schat is en hij graag wilt dat ik me thuis voel in ons appartementje moedigde hij me alleen maar aan.


Toen begon de zoektocht naar een geschikte lampenkap. Ik was heel specifiek in wat ik wilde, dus het duurde weken voordat ik de juiste had gevonden. Ik weet niet hoe jullie marktplaats ervaren, maar het kan soms zo’n godsgruwelijk gedoe zijn. Eerst was ik van plan een geschikte kap goud te spuiten, maar toen kwam ik de perfecte kap tegen die al goudkleurig was! Vele onderhandelingen en verkopers later lag er gloednieuw uitziende lampenkap op de woonkamervloer voor minder dan de helft van de nieuwprijs.

De vogeltjes waren wat moeilijker te vinden dan ik dacht. Ik wilde dat ze mooie pastelkleurtjes hadden, 3D ‘’veertjes’’ droegen maar niet gemaakt waren van echte vogeltjes. Ik heb hier oprecht weken naar gezocht, maar ik heb uiteindelijk de perfecte vogeltjes gevonden! Gewoon bij Bol te koop. Ik kocht uiteindelijk alle kleuren, zodat de kap lekker vol hing.


De vogeltjes hebben clipjes onder hun buikje, en eerst wist ik niet goed wat ik daarvan moest vinden. Omdat de vogeltjes op een lamp zitten zie je ze natuurlijk vooral van onder en ik wist niet zeker of ik me daar later niet aan zou gaan storen. Het was Wouter die me ervan overtuigde ze er niet af te halen omdat hij het net vogelvoetjes vond. Nu ik er op die manier naar kijk vind ik het eigenlijk alleen maar schattig staan.


We draaiden er een mooie slimme lamp van IKEA in, omdat de oude lamp niet zo mooi was om tentoon te stellen, en ik zette de vogeltjes op hun plek. Het pakte zo goed uit dat toen het klaar was zelfs ook Wouter er vrolijk van werd. Zo zie je maar weer, door zelf een beetje mijn handen uit de mouwen te steken was ik uiteindelijk veel blijer met deze lamp. Ik bespaarde geld, gaf een lampenkap een nieuw leven en kon zelf de vogeltjes uitkiezen en verdelen over de kap.Denk je nu: ah leuk, wil ik ook! Hier zijn mijn tips:


1. Hier vind je vogeltjes met kunststofveertjes

2. Deze lamp is ook heel leuk in het zilver, koper, zwart en wit!

3. Heb je een mooie kap gevonden maar vind je de kleur niet leuk? Met dit soort kleine oppervlakten wordt het heel mooi als je ze met een spuitbus een andere kleur verft. Die spuitbussen vind je overal, van Action tot gamma.

4. Als je vogeltjes vindt zonder clipje zou ik ze met een beetje hete lijm (te koop bij hobbywinkels en Action) aan de kap vastmaken

5. Als je vogeltjes met clipjes hebt kan je ze in de winter misschien omruilen voor kerstvogels (die je als kerstboomversiering kan kopen) en in de lente voor kuikentjes.

6. Zet de vogeltjes zo neer dat ze een verhaal vertellen. Zet sommige wat hoger, andersom of wat meer naar beneden kijkend neer. Omdat de kopjes steeds een andere kant op kijken is het super schattig om twee dicht bij elkaar te zetten en ze elkaar aan te laten kijken. Net tortelduifjes ;).

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb geïnspireerd om oude spullen een beetje te pimpen.


Heel veel liefs en tot volgende week!

Ps. Volgende week laat ik jullie zien hoe je een prachtig borrelplankje kan maken waar je gasten van onder de indruk zullen zijn!

bottom of page