top of page

Het lekkerste vegan broodbelegIk hoor het vaak van mensen om me heen, wat eet je eigenlijk op brood? Geen idee waarom dat nou zo lastig tot de verbeelding spreekt, aangezien ik zelf juist denk dat je op brood het makkelijkste vegetarisch kan eten. Wellicht onderschat ik hoeveel vlees er op brood wordt gegeten ;).


Om een antwoord op die vraag te geven moet ik allereerst een aantal dingen benoemen. Namelijk: Ik vind vlees en kaas lekker, ik vind niet alle vegan vlees en kaas lekker en ik ben niet bereid om een fortuin uit te geven aan vegan broodbeleg. Om ook meteen even wat stereotypen aan te halen: ja ik vind havermout en smoothies lekker, maar ik heb niet elke dag zin om te snijden, pellen en koken voor ik kan eten. Overigens is brood vervangen door smoothies en pap ook niet helemaal handig als je onderweg bent natuurlijk. Dus brood laten staan is ook geen optie. Je kan dit zien als obstakels, maar ik denk juist dat ik daarom lijk op het gros van de bevolking en daarom ook iets zinnigs kan vertellen.


Om het lekker overzichtelijk te houden heb ik het broodbeleg even onderverdeeld in 3 categorieën.


Zoet

Dit is veruit de makkelijkste categorie!

· Alle pindakazen zijn vegan, dit zal alleen afwijken als het een hele speciale pindakaas is (met witte chocolade bijvoorbeeld)

· zowat alle jams zijn vegan (pectine ipv gelatine is plantaardig)

· Schuddebuikjes (de versie van bolletje)

· Gestampte muisjes

· De meeste pure hagelslag, vlokken en vruchtenhagel(kijk snel even of er melk in zit)

· Appelstroop

· Chocopasta (de lijst is eindeloos, kijk vooral hier welke opties je in je eigen supermarkt hebt: (Klik)

· Speculoos van Lotus

· Boter van flora om alle hageltjes op je boterham te houden (officieel heet het Flora Plant)

Hartig

Bij deze categorie zijn er wat minder traditionele opties, maar je zult verbaasd zijn hoeveel mogelijkheden er zijn. Hier noem ik wat meer de specifieke merken, dit omdat er ook vervangers zijn die wat minder lekker zijn. Ook wil ik erbij zeggen dat sommige producten misschien (nu nog) duurder zijn dan de originele producten, toch ik laat gewoon graag zien wat de opties zijn. In al deze gevallen is het, vind ik, het geld waard.

· Vegan paté van Kips

· Vegan paté van unox (in de blikjes bij de houdbare producten van unox)

· Filet american van de vegetarische slager

· Hummus (de kerrie variant van Maza is echt super lekker)

· Avocado met zout en peper

· Pesto (deze is bij de AH te koop )

Warm:

Is dit een gekke categorie? Het is in ieder geval niet een hele lange! Ik ben DOL op tosti's, en mag het nou zo zijn dat vegan kazen dan wel lekker zijn!

· Plakjes kaas van violife zijn inmiddels in bijna elke jumbo en AH te vinden. Doe er een flinke klodder pesto bij en doe ‘m in je ijzer. Ik ga heel eerlijk zijn; verwacht geen perfecte kaas. Het smelt wat lastiger en de smaak is ook anders, maar als je de tosti aankleed met bijvoorbeeld wat tomaatjes en pijnboompitjes is het echt heel lekker!

Dit zijn allemaal producten die vaker wel dan niet in de supermarkten liggen. Er zijn nog veel meer opties als je bereid bent om online te bestellen bij supermarkten Ik hoop in ieder geval dat ik jullie wat extra inspiratie heb kunnen geven. Dit zijn natuurlijk allemaal kant en klare producten, dus misschien schrijf ik in de toekomst wat simpele recepten voor broodbeleg. Denk aan: een extra lekkere vegan roomkaas, of vegan roerei.

Voor nu wil ik jullie bedanken voor het lezen en wens ik jullie alvast een heel fijn weekend!

Heel veel liefs en tot volgende week vrijdag!

Ps. Volgende week komt er een recept online voor chocoladetaart en een mini ijsbombe. Super leuk om te serveren bij een etentje!

bottom of page