Katten zijn geweldig, dat is gewoon zo. Zelf hebben mijn vriend en ik ook 2 poesjes rondlopen die mij elke dag weer gelukkig maken. Het blijft alleen wel een feit dat katten, net als mensen, allemaal hun eigen persoonlijkheid hebben. Ik vind het daarom ook niet vreemd dat als mensen een kat zoeken die bij ze past, ze op zoek gaan naar een bepaald ras. Het lijkt allemaal zo lekker voorspelbaar en veilig. Hoewel ik oprecht geloof dat de meeste mensen heel goed zorgen voor hun raskat, ben ik geen voorstander van het fokken van dat soort beestjes. Wat de nadelen van het fokken van raskatten en honden zijn kan je makkelijk op het internet vinden, dus daar zal ik jullie niet mee vervelen. Ik wil het jullie echter wel makkelijker maken om desondanks toch een harig vriendje te vinden dat bij jou en jouw leven past door uit te leggen hoe mijn vriend en ik dat hebben aangepakt.
Allereerst zijn er een paar vragen die jij jezelf moet stellen:
1. Hoeveel tijd heb je voor een kat (nu en in de toekomst)?
2. Heb je al een kat? Zo ja: zit die op een uitbreiding van de familie te wachten? Heb je ruimte voor meerdere katten?
3. Heb je kinderen? Zo nee: wil je binnen nu en 15 jaar kinderen? Zo ja: hoe oud zijn ze?
4. Heb je een tuin? Heb je een balkon? Ben je bereid die af te zetten?
5. Wat voor type kat (speels, knuffelig, stoer) wil je?
Elk antwoord op deze vragen is van belang. Er zijn geen goede en foute antwoorden, hoe eerlijker je naar jezelf bent, hoe beter de match met je toekomstige kat zal zijn.
1. Heb je weinig tijd om te investeren in een kat? Kies dan geen kitten, die vragen in het begin gewoon veel tijd. Ben je nooit thuis, dan zou ik sowieso geen kat nemen. Maar heb je een baan en ben je overdag daarom wat minder thuis? Kies dan een wat ouder poesje met een wat meer eigenzinnig karakter. Die zullen heus ’s avonds op de bank wat met je willen kroelen, maar die hebben jou niet de hele dag nodig voor vermaak. Ben je veel thuis en ben je bereid veel tijd en energie te steken in de opvoeding van je kat? Dan kan je eventueel aan een kitten beginnen.
2. Bij voorkeur wonen katten met een vriendje. Als je al een kat hebt moet je goed kijken of jouw kat wel zit te wachten op nog een huisgenoot. Heb je het idee dat hij of zij dat op prijs zou stellen? Probeer dan een kat te kiezen die ongeveer even oud is en een vergelijkbaar karakter heeft als je eerste kat. Ook over dit onderwerp is veel meer te vinden op het internet. Soms zijn er katten die om wat voor reden dan ook niet op extra gezelschap zitten te wachten. Als je huis te klein is voor 2 katten, kies dan zo’n lone wolf!
3. Kinderen! Een heel belangrijk punt. Het lijkt misschien wat overdreven, maar kies geen kat die niet met jonge kinderen kan als je binnen nu en 15 jaar (of langer) kinderen wilt. Misschien denk je niet zover vooruit, maar dat moet je met het in huis halen van een jonge kat wel doen. Daar doe je jezelf, de kat en je (toekomstige) kind heel veel plezier mee
4. Deze vragen spreken redelijk voor zich. Kijk even hoe een katproof balkon eruit ziet. Ben je niet bereid het balkon af te zetten? Wees dan eerlijk naar jezelf en kies geen kat die een balkon nodig heeft.
5. Ook dit laatste spreekt voor zich. Probeer de goede en slechte punten van elk karakter in ogenschouw te nemen. Super leuk als je een sociaal en knuffelig katje hebt, maar realiseer je wel dat dit extra aandacht zal vragen.
Nou lekker lijstje, maar nu weet ik nog niet hoe ik zo’n kat vind. Nou, gelukkig is dat het makkelijkste punt! Hier kan je heel gericht invullen naar wat voor asielkatje je opzoek bent. Asiels door het hele land zetten daar hun dieren op. Door de vragen hierboven hoop ik dat je door de juiste filterpunten aan te klikken meteen een paar leuke matches hebt. Natuurlijk kan het soms even duren voor de perfecte poes of kater online komt, dus ik adviseer je wel om de site regelmatig te checken. Overigens kan je natuurlijk ook een kat direct van andere mensen overnemen, bedenk je alleen wel of je de eerdere eigenaar vertrouwd. Soms hebben mensen een motief om niet helemaal eerlijk te zijn over de persoonlijkheid of de gezondheid van de kat. Iedere kat verdient een mooi huisje, maar je wilt natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen om te betalen voor een kat die ik van de oude eigenaar overneem. Puur omdat ik altijd wantrouwig zou zijn over de beweegredenen van de verkoper. Mocht het oude baasje het beste voorhebben met de kat, dan is het enige wat telt hoe de poes of kater terecht komt. Toch?
En het asiel dan? Daar betaal je toch ook voor een kat? Dat klopt, maar dat is anders. Hier weet je dat het diertje goed onderzocht is door een dierenarts en dat je daar onder andere voor betaalt. Bovendien heb je de zekerheid dat er ook kritisch naar het karakter van de kat gekeken is en dat de mensen in kwestie het beste voorhebben met het beestje.
Maar ik vind een bepaald ras zo leuk en schattig! Ik wil heel graag een * willekeurig ras * ! Ik snap het, maar lees je goed in over de nadelen van het fokken van rasdieren. Kan jij nog bepaalde oortjes schattig en leuk vinden als je diertje daar bijvoorbeeld pijn aan ondervindt? Overigens zitten er zoveel verschillende katten in het asiel, dat je er echt wel eentje tegenkomt die je leuk vindt. En trouwens: als een kat van jou is, is het eigenlijk net als kinderen hebben toch? Dan is die van jou toch altijd het knapste, de slimste en de schattigste ;)
Zo werkt het in ieder geval wel bij mij. Om even een voorbeeld te schetsen; zie hier onze lieve Bella. Bella is een vuilnisbakje uit een asiel, maar kijk eens wat een knappertje!

Ik hoop dat ik jullie wat nieuwe inzichten heb gegeven! Hebben jullie al eens een kat geadopteerd?
Heel veel liefs en tot volgende week vrijdag!
Ps. Volgende week deel ik een lekker vegan zomers recept. Super simpel, inclusief wijntje en biertje, alles is bij één supermarkt te halen en een feest voor elk (ook de omnivoor).