top of page

Lasagne bolognese met een knapperig randjeVroeger wist ik niet eens dat lasagne met vlees gemaakt kon worden. Mijn moeder maakte namelijk de lekkerste lasagne van de hele wereld (maar ook nacho’s, pizza en worteltjestaart) en daar zat geen vlees in.


Mijn moeder maakte het dus zonder (nep)vlees maar vooral met vooral heel veel kaas en bechamelsaus. Als we lasagne aten stonden mijn zussen en ik al rond een uur of 4 te springen op de banken van plezier, want dan begon mijn moeder alvast met de ‘’rode saus’’. Het echte feest begon echter pas als ze aan de ‘’witte saus’’ begon, want die pan mochten we altijd uitlikken. Die ‘’witte saus’’ was gewoon bechamelsaus, maar mijn moeder noemde het ook wel eens lammetjespap (minus de nootmuskaat) wat ik als Hebe van 7 natuurlijk een veel leukere naam vond.


De laatste fase was het moeilijkste. Je moet bedenken dat mijn moeder dus al uren in de keuken stond en de geuren die uit de keuken kwamen steeds meer samenkwamen als de geur van lasagne, en het vervolgens nog 3 kwartier in de oven moest.


Mijn zussen en ik kregen dan alvast wat worteltjes en komkommer, zodat we ook nog wat groente binnen zouden krijgen, maar dat maakte het wachten niet minder lang. Als die lasagne dan EINDELIJK klaar was en we met z’n allen om mijn moeder heen stonden om naar de lasagne te kijken moest hij eerst nog een KWARTIER afkoelen op tafel. Nou, je kan je voorstellen dat dat echt niet te doen was. Ik ging gewoon elke keer alvast aan tafel zitten om naar de lasagne te kunnen kijken. Bovenop de lasagne lag mozzarella, die helemaal bruin en krokant uit de oven kwam. Dat was het allerbeste stukje.

Dit is jarenlang hetgene geweest waar je me wakker voor mocht maken, wat ik elke kerst, verjaardag en feestdag op mijn bord wilde, waar ik me helemaal klem en misselijk aan kon eten. Dus in elk vriendenboekje schreef ik netjes dat lasagne (‘maar mam, je zegt toch lasagnaaaaaa?’) mijn lievelingseten was. De hoeveelheid werk en tijd die mijn moeder erin stak in combinatie met de smaak (en dan vooral die mozzarella) maakte het voor mij het toppunt van liefde, feestelijkheid, gezelligheid en verwennerij.

Maar toen werd ik volwassen en leerde ik dat alleen vlees laten staan het dierenleed niet zou verminderen. Hoeveel liefde mijn moeder ook in de lasagne zou stoppen in mijn hoofd zou het nooit meer hetzelfde zou zijn.


Mijn moeder die zich als geen ander in kon leven in de (moeder)koe was het helemaal met mijn eens en ging op zoek naar andere alternatieven. Die heeft ze gevonden, maar de spullen die ze daarvoor gebruikte waren voor mij te duur en te moeilijk te verkrijgen om ze zelf te gebruiken.


Dus ik ben overgelopen. Ik ben begonnen met (vegan) lasagne bolognese te koken en hoewel die niet zo magisch en speciaals is als die van mijn moeder, is hij wel verdraaid lekker, goedkoop en een stuk gezonder! Het is gebaseerd op een recept van de Albert Heijn, maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven waardoor hij nóg lekkerder is.

 

Wat heb je nodig?

Voor de rode saus:

2 eetlepels olijfolie

2 stengels bleekselderij

250 gram wortel/ winterpeen geraspt

2 eetlepels Italiaanse kruiden

125 milliliter vegan rode wijn (ik gebruikte: deze)

100 milliliter water

500 milliliter pasata

200 gram vegan gehakt

Snuf peper

Snuf zout

Voor de witte saus:

3 eetlepels olijfolie

50 gram bloem

4 eetlepels edelgist

700 milliliter sojamelk

Nootmuskaat naar smaak

Zout naar smaak (dit vervangt de smaak van kaas, en kaas is zout, wees dus niet bang flink wat toe te voegen)

Voor de lasagne:

Lasagnebladen (zonder ei)

Vegan kaas (AH plantaardige rasp)

Verder:

Hapjespan met deksel

steelpannetje

Ovenschaal

Wat moet je doen?

Voor de lasagne:

1. Verhit de oven voor op 180 graden Celsius.

Voor de rode saus:

1. Snij de bleekselderijstengels in de lengte in tweeën en snij ze verder in kleine stukjes.

2. Rasp de wortel

3. Verhit in de hapjespan de olijfolie en laat het gehakt een minuut op hoog vuur meebakken.

4. Gooi de rest van de ingrediënten voor de rode saus erbij en roer het goed om

5. Laat de pan met de deksel 30 minuten pruttelen


Voor de witte saus:

1. Verhit in een klein steelpannetje olie op een laag vuur

2. Voeg de rest van de ingrediënten voor de witte saus toe en blijf roeren tot het een dikke bechamelsaus is.


Voor de lasagne:

1. Leg wat rode saus op de bodem van de ovenschaal

2. Leg daar lasagnebladen op

3. Giet daar rode saus overheen en bedek de lasagnebladen

4. Giet daar witte saus overheen en strijk het uit tot de rode saus is bedekt

5. Herhaal stap 2 t/m 4 totdat je nog genoeg over hebt voor 1 laag witte saus

6. Leg bovenop de lasagne lasagnebladen en giet daarover de witte saus die je nog over hebt (op deze manier krijgt de lasagne die lekkere knapperige laag die het eerder van de mozzarella kreeg)

7. Strijk de saus uit en bestrooi met de vegan kaas.

8. Zet het 45 minuten in de oven.

9. Laat de lasagne 10 minuten afkoelen voor je het aan gaat snijden (MOEILIJK!)

10. Eetsmakelijk!


 

Ps. zoals je op de foto kan zien hou ik van lange, wat plattere, lasagne. Met een kleinere schaal kan je meer laagjes lasagne maken.

bottom of page