Vegan jachtschotel


Oh jongens, wat had ik gister een verschrikkelijke baaldag! Eigenlijk was er niks ergs aan de hand, maar er zaten zoveel kleine dingen tegen dat halverwege de dag alleen nog maar in bed wilde liggen. Dat kon niet, want ik moest nog boodschappen doen voor deze blogpost.


Dus ik ging dapper met mijn regenjasje, onder een paraplu, door de regen naar de supermarkt. Je kan het natuurlijk al raden: toen ik eindelijk in de Lidl stond waren mijn zakken ingeregend, was mijn paraplu kapot en waren de vegan spekjes die ik zocht nergens te bekennen.


Maar lieve dames en heren, ik zou Hebe niet zijn als het vooruitzicht van deze jachtschotel me niet opvrolijkte. Nee, ik moedig mensen niet aan om massaal te gaan emotie eten, maar het was heerlijk om nat, moe en chagrijnig thuis te komen met de wetenschap dat ik die avond deze rakker mocht eten. Dat is nou comfort food, als je het mij vraagt.


Enfin, ik heb deze week de Lidl als supermarkt gekozen waar je alle boodschappen kan doen, maar ik denk dat je (op deze specifieke wijn na) bij elke supermarkt wel terecht kan tegenwoordig. Dat maakt het allemaal weer extra makkelijk nietwaar? Ik zal het lekker kort houden vandaag, dan houden jullie meer tijd over om te koken, en lekker wijn te drinken natuurlijk ;).

Wat heb je nodig?

Voor de eerste laag:

1 eetlepel olijfolie

1 pakje vegan gehakt

1 pakje vegan spekjes

125 gram geraspte wortel

1 prei

1 ui

140 gram tomatenpuree

250 gram champignons

Voor de tweede laag:

800 gram (kruimige) aardappelen

3 eetlepels olijfolie

Plantaardige melk

2 appels(geschild en in stukjes gesneden)

Voor de derde laag:

2 appels (met schil in de breedte in plakken gesneden)

Voor de lekker:

Dornfelder Spatburgunder wijn

Wat moet ik doen?

1. Verwarm de oven voor op 200 °C

2. Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar

3. Verwarm 1 eetlepel olie in een hapjes pan en bak 5 minuten het gehakt, de spekjes en de wortel in een hapjespan

4. Voeg de prei, champignons en ui bij en laat weer 5 minuten bakken

5. Voeg de tomatenpuree en op smaak zout en peper toe en laat het op een zacht vuur 3 minuten opwarmen.

6. In een grote ovenschaal giet je het gehakt mengsel en strijk je het recht af.

7. Als de aardappelen gaar zijn en zijn afgegoten giet je er ongeveer 2 eetlepels plantaardige melk en 3 eetlepels olijfolie bij. Stampen maar! Voeg naar smaak zout en peper toe.

8. Meng de puree met de stukjes appel en smeer het over de gehakt laag in de ovenschaal.

9. Bedek de aardappelpuree met de plakjes appel en zet het 25 minuten in de oven

10. Eetsmakelijk!

Heel veel liefs en tot volgende week!