Witlofschotel van geredde groenten


Ik begin de week graag met een too good to go box van de lidl. Voor 3 euro krijg je een hele box vol met groente en fruit. De wetenschap dat je eten redt van de afvalbak, maar ook dat je nooit van te voren weet wat je krijgt maakt het elke week weer een feestje.


Vorige week kreeg ik witlof in de box. Als kind wilde ik deze groente het liefst elke dag op mijn bord, maar inmiddels eet ik het bijna nooit meer. Tijd voor verandering!

Ik ben groot fan van ovenschotels en besloot dan ook om een witlofshotel te maken die gebaseerd is op de dierlijke witlofschotel die mijn moeder vroeger maakte. Het recept dat toen ontstond zal ik vandaag met jullie delen.


Alle ingrediënten kan je weer bij Albert Heijn halen, behalve kala namak. Kala namak (ook wel zwart zout) zorgt ervoor dat dingen naar ei gaan ruiken en smaken! Dit kun je halen bij toko´s, maar zelf heb ik het gewoon bij bol.com gekocht. Drink er een lekker glaasje wijn bij en laat deze neutrale groente de show stelen op de eettafel. Geniet ervan!

 

Wat heb je nodig?

3 grote stronken witlof

1 el olijfolie

500 gram tofu (uitlek gewicht)

1 kuipje haver cuisine van Oatly (vegan zure room)

2 eetlepels edelgist

6 eetlepels paneermeel

1 theelepel mosterd

Kala namak naar smaak

Kurkuma naar smaak (dit is voornamelijk om het een lekker ''ei-kleurtje'' te geven)



Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius.

2. Maak de witlofstronken schoon en kook ze in 10 minuten met een klein laagje water gaar.

3. Snij de witlofstronken in de lengte in tweeën en laat het goed uitlekken

4. Leg de tofu in een schone theedoek en druk er een paar keer hard op om het water eruit te drukken.

5. Verwarm de olijfolie in een hapjes pan op een laag vuur en verkruimel de tofu erbij

6. Breng op smaak met kala namak en op kleur met kurkuma. Wees zuinig met de kurkuma, gebruik liever te weinig dan teveel. Blijf kala namak toevoegen totdat het lekker naar ei smaakt.

7. Laat de tofu 3 minuutjes op het vuur staan en blijf goed roeren.

8. Meng in een kom de tofu met de rest van de ingrediënten (behalve de witlof)

9. Leg de gehalveerde witlofstronken met de binnenkant naar beneden in de ovenschaal en schep het tofu mengsel er gelijkmatig over.

10. Strijk het mengsel glad en het 10 minuten in de oven

11. Haal het uit de oven en serveer het met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en een vegan schnitzel

12. Eetsmakelijk!

 

Heel veel liefs en tot volgende week!