top of page

Zo maak je de beste shiitake spekjes!


Oeps! Ik heb jullie deze week een interieur tip beloofd, maar daar moeten jullie helaas nog wat langer op wachten! Maar, de tip komt snel online! Voor nu heb ik gewoon nog een lekkere culinaire tip ;).

Ik besloot (voor het grootste deel) vegan te eten toen ik 19 werd. Ik kwam vers van de middelbare school en ging op kamers om te studeren in een verre stad. Jong en vol goede moed begon ik aan alle veranderingen, zoals je dat doet op die leeftijd. Ik ben inmiddels 25, maar als ik alle veranderingen van het vegan aanbod in supermarkten zie voel ik me soms stokoud. Vegan burgers, creamcheese in die tijd is er zoveel meer (en beter) aanbod gekomen, soms lijkt het inefficiënt, minder lekker en onnodig duur om zelf vlees- en zuivelvervangers te maken. Vaak vind ik dat ook, maar voor bijvoorbeeld deze spekjes maak ik een uitzondering!

Ik heb het wel vaker gehad over Choe Coscarelli, jullie moeten begrijpen dat in een wereld waar al die luxe vegan producten nog niet in elke supermarkt te vinden waren Chloe mijn redder in nood was. Chloe wist wel hoe je ECHT lekkere zure room moest maken, Chloe wist wel hoe je nog de beste pasta carbonara kon serveren voor je gasten. Het is daarom niet de eerste, en zeker niet de laatste, keer dat ik haar gebruik voor inspiratie.

Maar goed, verder naar de spekjes! Ik heb al wat vegan spek geprobeerd (nog niet alles, misschien een idee voor een ander artikel) maar niks is zo lekker als de spekjes van Chloe. Ik heb in de afgelopen jaren echter wel manieren gevonden om het wat toegankelijker te maken. Zo zijn er verschillende apparaten die je kan gebruiken voor het bakken van de spekjes. Als je het mij vraagt staan de spekjes uit de airfryer op 1, uit de oven op 2 en de spekjes uit de koekenpan (hoe lekker ze ook zijn) op 3. Ik laat toch alle 3 de versies zien zodat iedereen met een keuken (ongeacht de apparaten die in die keuken staan) mee kan genieten. Zie hier daarom de 3 beste manieren om shiitake spekjes te maken!

In de airfryer:

1. Maak 100 gram shiitakes schoon en snij ze in dunne (ongeveer 0.5 centimeter) plakjes.

2. Verwarm de airfryer op 170 graden celcius

3. Meng in een klein ovenschoteltje dat in de airfryer past de shiitakes met 2 eetlepels olijfolie

4. Laat de shiitakes 18 minuten in de airfryer zitten en roer bij 6 en 12 minuten alles om


In de oven

1. Maak 100 gram shiitakes schoon en snij ze in dunne (ongeveer 0.5 centimeter) plakjes.

2. Verwarm de oven op 190 graden celcius

3. Meng de shiitakes met 2 eetlepels olijfolie

4. Leg de shiitakes op een met bakpapier beklede bekplaat en zet het in het midden van de oven

5. Laat de shiitakes 30 minuten in de oven zitten en roer regelmatig alles om


In de koekepan:

1. Maak 100 gram shiitakes schoon en snij ze in dunne (ongeveer 0.5 centimeter) plakjes.

2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de koekepan op een middelhoog vuur

3. Gooi de gesneden shiitakes in de pan erbij en blijf roeren

4. Na 12 minuten zullen de shiitakes lekker knapperig zijn en kan je het vuur uitzetten

Deze spekjes zijn super lekker in de pasta of door een risotto. Ik heb een aantal recepten op de planning waar deze ook in voor zullen komen. Zeker iets om naar uit te kijken dus!

Heel veel liefs en tot volgende week vrijdag!

bottom of page